sadu-ansamblu-w800

Ansamblul de cântec şi joc „Valea -Sadului” din comuna Sadu- judeţul Sibiu, a luat fiinţă în urmă cu cinci ani; s-a născut din dorinţa arzătoare a administraţiei locale de a crea un segment cultural care să reprezinte cu adevărat tradiţia, portul şi jocul din frumoasa comună a Mărginimii Sibiului. Dat fiind faptul că astăzi la Sadu se mai păstrează nunta în costum naţional, acest lucru se întâmplă real nu este doar o scenă de teatru sau o acţiune culturală ocazională, se simţea nevoia unui suflu nou pe acest segment, mai precis de mobilizare a tinerilor la cântec şi joc popular. Acest lucru nu putea să fie realizat dacă un om de suflet, unul dintre cei mai talentaţi dansatori ai ansamblului profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” nu dorea să pună în practică din experienţa dobândită în cadrul ansamblului şi de asemenea să se dovedească a fi şi un bun coregraf. Este vorba de Ovidiu Zeicu cel care astăzi conduce ansamblul de la Sadu şi a reuşit în termen foarte scurt să facă un nume al tradiţiilor noastre prin coregrafiile spectacolelor organizate pe plan local, judeţean sau chiar naţional. Aşa după cum am menţionat ne dorim să ridicăm obiceiurile şi tradiţiile locale la rang de artă şi sperăm că suntem pe drumul cel bun făcând un bilanţ şi o analiză pertinentă a spectacolelor organizate cu ocazia alegerii cetelor de juni, precum şi a spectacolelor prezentate în cadrul manifestării cultural-artistice „SADULE GRĂDINĂ MÂNDRĂ”. Ne punem mari speranţe în aceşti tineri, plini de dorinţă de a stăpâni cu sfinţenie această artă şi de asemenea în instructorul coregraf domnul Ovidiu Zeicu în continuarea acestui drum lung şi anevoios. Vom descrie în câteva cuvinte parcursul artistic al ansamblului în această perioadă:

 • 2009 – a participat cu spectacolul de debut la activitatea culturală organizată de primărie, la slujba de binecuvântare a bisericii Sadu .II.
 • a participat la manifestarea cultural artistică „SADULE GRĂDINĂ MÂNRDĂ” -ediţia a VI-a.
 • a participat la sărbătoarea tradiţională a obiceiurilor de iarnă – alegerea cetelor de juni unde a prezentat pentru prima dată obiceiul alegerii junilor.
 • 2010 – a participat la o emisiune folclorică de mare succes – „VINE CLUJUL PE LA NOI” transmisă în direct din piaţa centrală a comunei, unde alături de artişti debutanţi şi consacraţi au avut o prezenţă deosebită.
 • a participat la manifestarea cultural artistică „SADULE GRĂDINĂ MÂNRDĂ” -ediţia a VII-a.
 • 2013 –  a participat la Festivalul Tinerilor din Antalya, Turcia, unde au impresionat si au promovat cantecul, jocul, portul nostru popular si strigaturile specifice fiecarui joc

În cadrul acestei manifestări a debutat festivalul naţional „FLUIERUL DE AUR „ ediţia .I. despre care vom scrie la capitolul manifestări culturale.

 • a participat cu mare succes la festivalul interjudeţean „CÂNTECELE OLTULUI” organizat la Călimăneşti, unde au obţinut numeroase premii.
 • a participat la festivalul „BRĂNZEI ŞI AL ŢUICII” de la Răşinari – Sibiu.
 • a participat la festivalul interjudeţean „Toamna Cugireană”
 • a organizat sărbătoarea tradiţională a obiceiurilor de iarnă – alegerea cetelor de juni.

Vă facem cunoscută şi orchestra ansamblului:

 • Conducerea muzicală prof. Neluţu Paraschiv, alături de Neluţu Mohanu , Sorin Popovici,

Ansamblul de cântec şi joc „Valea -Sadului” este organizat în trei grupe de dansatori şi anume ; grupa de copii, grupa juniorilor şi inima acestui ansamblu, grupa seniorilor şi soliştii vocali colaboratori: Silvana Savoiu, Claudia Olariu, Rodica Popa Comaniciu, Sebastian Stan, Ilie Medrea;
Mai puţine cuvinte … laude..,,, lăsăm faptele să

vorbească.

 

 

 

Ansamblul Valea Sadului la colindat Craciun 2013: