Ansamblul de cântec şi joc „Valea -Sadului” din comuna Sadu- judeţul Sibiu, a luat fiinţă în urmă cu 5 ani; s-a născut din dorinţa arzătoare a administraţiei locale de a crea un segment cultural care să reprezinte cu adevărat tradiţia, portul şi jocul din frumoasa comună a Mărginimii Sibiului. Dat fiind faptul că astăzi la Sadu se mai păstrează nunta în costum naţional, acest lucru se întâmplă real nu este doar o scenă de teatru sau o acţiune culturală ocazională, se simţea nevoia unui suflu nou pe acest segment, mai precis de mobilizare a tinerilor la cântec şi joc popular. Aşa după cum am menţionat ne dorim să ridicăm obiceiurile şi tradiţiile locale la rang de artă şi sperăm că suntem pe drumul cel bun făcând un bilanţ şi o analiză pertinentă a spectacolelor organizate cu ocazia alegerii cetelor de juni, precum şi a spectacolelor prezentate în cadrul manifestării cultural-artistice „SADULE GRĂDINĂ MÂNDRĂ”. Ne punem mari speranţe în aceşti tineri, plini de dorinţă de a stăpâni cu sfinţenie această artă şi de asemenea în instructorul coregraf domnul Ovidiu Zeicu în continuarea acestui drum lung şi anevoios. Vom descrie în câteva cuvinte parcursul artistic al ansamblului în această perioadă:

  • 2009 – a participat cu spectacolul de debut la activitatea culturală organizată de primărie, la slujba de binecuvântare a bisericii Sadu .II.
  • a participat la manifestarea cultural artistică „SADULE GRĂDINĂ MÂNRDĂ” -ediţia a VI-a.
  • a participat la sărbătoarea tradiţională a obiceiurilor de iarnă – alegerea cetelor de juni unde a prezentat pentru prima dată obiceiul alegerii junilor.
  • 2010 – a participat la o emisiune folclorică de mare succes – „VINE CLUJUL PE LA NOI” transmisă în direct din piaţa centrală a comunei, unde alături de artişti debutanţi şi consacraţi au avut o prezenţă deosebită.
  • a participat la manifestarea cultural artistică „SADULE GRĂDINĂ MÂNRDĂ” -ediţia a VII-a.
  • a participat cu mare succes la festivalul interjudeţean „CÂNTECELE OLTULUI” organizat la Călimăneşti, unde au obţinut numeroase premii.
  • a participat la festivalul „BRĂNZEI ŞI AL ŢUICII” de la Răşinari – Sibiu.
  • a participat la festivalul interjudeţean „Toamna Cugireană”
  • a organizat sărbătoarea tradiţională a obiceiurilor de iarnă – alegerea cetelor de juni.

Vă facem cunoscută şi orchestra ansamblului:

Conducerea muzicală prof. Neluţu Paraschiv, alături de Neluţu Mohanu , Sorin Popovici, Ivan Vasile

Ansamblul de cântec şi joc „Valea -Sadului” este organizat în trei grupe de dansatori şi anume ; grupa de copii, grupa juniorilor şi inima acestui ansamblu, grupa seniorilor şi soliştii vocali : IOAN DĂNCĂNEŢ, CLAUDIA OLARIU, RODICA POPA COMĂNICIU, COSTI OPRIȘ, SILVIU RAȚIU.