DSVSA Sibiu anunță că începând cu luna noiembrie, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura, la nivel național, campania de toamnă a vaccinării antirabice aeriene a vulpilor.

Acțiunea face parte din „Programul strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea rabiei la vulpe în România”. 

Controlul animalelor și programele de vaccinare au scăzut mult riscul cazurilor de rabie transmisă de vulpi în mai multe regiuni ale lumii, nu doar în România.

Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală în apropierea casei?

Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură oamenilor, animalelor de companie și animalelor domestice.

„Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsăți momeala în acel loc. Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită. Dacă găsiți momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă”, anunță DSVSA Sibiu.

Medicii spun că vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

Cât de periculos este virusul rabic?

„Rabia” sau „turbarea” este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, care se găsește în saliva animalelor infectate. Virusul atacă sistemul nervos și se transmite la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat.

Printre primele simptome se numără febra și furnicăturile la locul expunerii inițiale.

Aceste simptome sunt urmate de unul sau mai multe dintre următoarele simptome: spasme, agitație extremă, frică de apă, paralizia părților corpului, stare de confuzie și pierderea conștienței.

Majoritatea cazurilor de rabie la oameni sunt rezultatul mușcăturilor de câini. Boala poate fi diagnosticată numai după apariția simptomelor.

Rabia cauzează între 26.000 și 55.000 de decese anual, în lume.