Ediţia de toamnă a Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu a început. Dacă weekendul trecut Ţara Oltului a răsunat de ritmurile populare oferite de ansamblurile folclorice din zo­nă, a venit rândul ca, sâm­bătă şi duminică, pe 28 şi 29 sep­tembrie, Măr­gini­mea Si­biu­lui să fie în sărbă­toare. Ca­pitală a fost, de această dată, Sadu, loca­litatea care a adunat sute de mărgineni în acest week­end, gata să îşi prezinte zona şi datinile moştenite de-a lun­gul timpului.
350 de mici cinefili, la Sadu

Ultimul weekend al lunii septembrie la Sadu a început la Căminul Cultural. Aici, sâmbătă, de la ora 10, circa 350 de copii s-au adunat, potrivit reprezentanţilor Primă­riei Sadu, să cunoască tainele cinematografului şi să facă o scurtă escapadă în lumea poveştilor animate. „Astra” a dus în faţa elevilor şi tinerilor interesaţi să pătrundă într-o incursiune de… dimineaţă, trei proiecţii de film pentru copii. Din spectatori într-un cinema­tograf, copiii s-au transformat, apoi, în spectatori ai piesei de teatru „Jocurile copilăriei”. Astfel, nu au părăsit lumea infantilă până la ora 12, când cu toţii au devenit mai maturi – dacă se poate spune astfel – şi au luat parte la proiecţia spectacolului „M-o luat neamţu’ cătană”, o reprezentaţie ce a ilustrat obiceiul tradiţional la plecarea în cătănie. Ziua a con­tinuat până la ora 15 cu pre­zentarea muzeului, „Cu ma­şina timpului”, pentru ca, între timp, începând cu ora 11, să se desfăşoare la biblioteca din Sadu biblioatelierul de creaţie literară pentru copii, „Spune-mi o poveste despre satul tău”. Micuţii răsfăţaţi au participat la activităţi diverse, organizatorii provocându-i să dea frâu liber imaginaţiei. După-amiază, de la ora 16, platoul de la Tocile a fost gazda Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu. Aici, folclorul s-a îmbinat cu folk-ul şi rock-ul. Astfel, au evoluat pe scenă Formaţia de Fluieraşi din Poia­na Sibiului, Ansamblul Folcloric „Valea Sadului”, soliştii Ra­mona Fabian, Alina Pinca, Ilie Medrea şi Ionela Moruţan, formaţia Pro Folk şi Riff. Seara s-a încheiat la Sadu cu un foc de artificii, în jurul orei 20.30.
Dar nu numai Sadu a îmbră­cat straie de sărbătoare sâm­bătă. Ci şi Râu Sadului, unde la ora 11 au început să se deruleze un cerc de actorie şi o expoziţie de pictură, şi la Gura Rîului, care, la Centrul Cultural „Ioan Macrea”, a inaugurat biblioteca.

Citeste mai departe articolul